EÚ uzavrela dohodu o lepšom financovaní pre malé a stredné podniky

20.06.2013 Celý región

Brusel 20. júna (TASR) - Írske predsedníctvo v EÚ dnes uviedlo, že v mene členských štátov únie uzavrelo dohodu s Európskym parlamentom (EP) zameranú na lepší prístup k financovaniu pre malé a stredné podniky. Stalo sa tak v rámci Programu pre konkurencieschopnosť podnikov a malé a stredné podniky (COSME) na obdobie 2014-2020.

Tento program navrhuje vyčleniť viac ako 2 miliardy eur počas jeho trvania na posilnenie konkurencieschopnosti a udržateľnosti malých a stredných podnikov v EÚ.

"Dosiahnutie dohody o týchto návrhoch s Európskou komisiou a Európskym parlamentom bolo kľúčovou prioritou v rámci írskeho predsedníctva," uviedol na adresu tejto dohody írsky minister práce a podnikania Richard Bruton.

Bruton spresnil, že ide o jediný program EÚ špeciálne určený na pomoc malým a stredným podnikom. COSME sa zameriava na zlepšenie prístupu k financiám a trhom, podpory podnikania a zlepšenie podmienok pre dosiahnutie konkurencieschopnosti a udržateľnosti malých a stredných podnikov v EÚ.

Dohoda sa zrodila po viac ako piatich mesiacoch intenzívnych rokovaní v rámci írskeho predsedníctva. Dohoda bude ešte predložená na konečné schválenie členskými štátmi únie.

EIB požičia ruskej Sberbank 300 miliónov eur pre malé a stredné podniky
Európska investičná banka (EIB) dnes oznámila, že požičia 300 miliónov eur ruskej banke Sberbank na financovanie projektov podporovaných malými a strednými podnikmi v Ruskej federácii. Ide o projekty zamerané na rozvoj miestneho súkromného sektora, pričom pôžičky EIB budú určené najmä mikropodnikom s menej ako 10 zamestnancami.

"Som rád, že môžem dnes podpísať túto prvú operáciu so Sberbank v Rusku na podporu ruských mikropodnikov. Spojením síl so Sberbank, s jej bezkonkurenčnou sieťou pobočiek, EIB môže účinne prispieť k zlepšeniu prístupu k financovaniu pre tisíce malých podnikov v celej Ruskej federácii. A to podporí diverzifikáciu a modernizáciu ruskej ekonomiky," uviedol viceprezident EIB zodpovedný za úverové operácie v Rusku Anton Rop.

Podľa Ropa dnes podpísaná dohoda dláždi cestu pre širšiu spoluprácu medzi EIB a Sberbank v Rusku a v ďalších krajinách spoločného záujmu. Táto úverová linka sa poskytuje v rámci Partnerstva pre modernizáciu medzi EÚ a Ruskom, iniciovaného na 25. summite EÚ-Rusko, ktoré sa konalo 31. mája - 1. júna 2010 v Rostove.

Európska investičná banka je veriteľská inštitúcia EÚ vo vlastníctve svojich členských štátov. Poskytuje dlhodobé finančné prostriedky v rámci investícií, ktoré sú v súlade s politickými cieľmi EÚ.

EIB financuje projekty v Ruskej federácii na základe mandátu Rady a Európskeho parlamentu pre východné partnerské krajiny (Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Moldavsko, Rusko a Ukrajina), vo výške 3,8 miliardy eur na obdobie 2007-2013. Cieľom je prispieť k rozvoju miestneho súkromného sektora, zlepšenie sociálnej a ekonomickej infraštruktúry a zmierňovaniu dopadov klimatických zmien.
 

Vyberte región